Zeilen door het digitale landschap

We maken graag plannen, want we willen zekerheid. We willen de zekerheid dat we ons doel gaan bereiken. Maar hoe groter de reis, hoe moeilijker het plan. Dit gaat zowel op voor een ontspannende zeiltocht als een intens digitaal project. Tijd dus, om te kijken wat we van elkaar kunnen leren, niet?

‘If you don’t know which port one is sailing, no wind is favorable’, Seneca

Al jarenlang staat deze quote steevast vooraan elk business plan dat ik oplever, en terecht. Het is pas de laatste jaren dat ik hem meer en meer ben beginnen appreciëren. Weten waar we naartoe moeten varen is van cruciaal belang voor de kapitein, voor de project manager, voor de zaakvoerder, voor de CEO. Als we ons in een avontuur gooien zonder doel, zonder bestemming, dan kan je niets bereiken. Vandaag is een goede digitale visie en strategie meer dan ooit van cruciaal belang om de komende 20 jaar te overleven als organisatie.

Hoewel onze visie, ons bestaansrecht, hopelijk nog steeds meer dan ooit van toepassing is, moet onze strategie veranderen. Deze week kwam mijn vader nog eens op de proppen met wat oude stickers van Intago en BPT-Events, twee startups die ik in mijn studententijd oprichtte. Het viel me op hoe de slogans van toen, vandaag er nog steeds knal op zitten: “uw onderneming online” en “creating satisfaction”. Vandaag, 7 jaar later, werk ik als Customer Experience Architect bij AE. De strategie, die is veranderd, maar de visie, de digitale visie, die zat er toen al in. Het zeilen ook trouwens…

‘Plant de vlag, maar stuur bij waar nodig’, Steven Arnauts

Tijdens één van mijn recente avonturen mocht ik nog eens op pad met één van onze digitale wondermensen, Steven Arnauts. Samen kwamen we tot het inzicht dat op vele plaatsen waar we komen, we dezelfde valkuilen zien verschijnen als het gaat over digitale projecten. Menig Project Manager krijgt nog steeds de opdracht van zijn Management om een gedetailleerd ‘digitaal’ plan naar boven te toveren, het ‘Plan 2020’, een huzarenstuk, ik heb het nog nooit zien werken.

Het is onbegonnen werk om een tijdspanne van 5 jaar tot in de kleinste detail gaan uit te spitten, en met een plan af te komen waar budgetten met bloed getekend moeten worden, die tijd is voorbij. Vraag het maar eens aan een zeiler. Natuurlijk plant een goed schipper zijn reis, maar er is wel een verschil. Voor de eerste twee havens zal de kapitein zijn gedetailleerde kompaskoersen berekenen. Maar voor langere reizen, en havens die verder in het verschiet liggen, doet hij dit nog niet, want er zijn te veel onzekerheden, te veel assumpties die elk plan waardeloos maken.

‘You can’t change the weather, but you can change your course’

Een belangrijke eigenschap van een goed zeiler is wendbaarheid of agility. De wind, die kunnen we niet voorspellen. Soms kunnen we volle vaart vooruit, met de wind vanachter in een stralende zon. Maar er zijn ook momenten waarbij je met een golfhoogte van 5 meter 8 uur aan scherpe wind moet zwalpen met snelheden tot 7 Beaufort. Zo is het ook met onze projecten, we moeten constant rekening houden met onze omgevingsfactoren en daar optimaal durven op in te spelen. Dit houdt in dat je als manager de vrijheid moet durven geven aan je team in functie van timing, scope of budget. Je moet toelaten om vanuit Nieuwpoort uit te wijken naar Calais alvorens de oversteek te maken naar Dover om uiteindelijk in Londen te geraken, en snel in te spelen op de constant veranderende omgeving, die door de digitale transformatie steeds sneller en sneller begint te gaan.

Tijd dus, om samen te zeilen doorheen het digitale landschap.

3 gedachten over “Zeilen door het digitale landschap”

  1. Han, il sors ce mois ci mecha no ude !« prepare la CB »J’ai juste ultra kiffé grim a la montagne, les bonus son juste priceless XD.Sinon pour ton plan diabolique (ou plutot angelique, les hippy c’est le diable !) faut aussi l’appliquer a tchernobil

  2. It seems to me that this website doesnt load in a Motorola Droid. Are other people having the same issue? I like this website and dont want to have to miss it any time Im away from my computer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *